Posts in Category: Allmänt

2015 igår, 2016 idag 

En liten sammanfattning kring året som gått
Posted by Toa Norik Friday, January 15, 2016 9:20:00 AM Categories: Allmänt

God fortsättning på er!

 

Vi hoppas att jul och nyår har varit trevliga för alla. Nu har vi redan kommit in i februari. Vi tänkte ta tillfället i akt och tacka för det gångna året.

2015 såg vi återigen (likt 2013) en nedgång av antalet nya cacher. 2014 publicerades det (enligt våra siffror) 22 258 cacher och 2015 publicerades det 20 446 cacher, en minskning med 8% från föregående år.

År Publicerade Förändring      %
2011 17 444 5 681 48%
2012 20 792 3 348 19%
2013 20 388 -404 -2%
2014 22 258 1 870 9%
2015 20 446 -1 812 -8%

 

 

 

 

 

 

I gengäld passerade vi, som sjätte land i världen, 100 000 aktiva cacher. Sverige är stort i geocachingvärlden, även om vi inte växer lika mycket som tidigare. 2015 gav oss även en ny kollega, Skrall Tuma. Vi är därför numera 8 stycken reviewers i Sverige.

Vad händer 2016? Ja det återstår att se. Det som ligger nära i tiden är att man kommer sluta stödja HTML-kod i loggar. Det kommer ersättas av "Markdown" som skall vara säkrare. Mer om det kommer när det blir aktuellt.

Vi påminner även om att det är skottår i år, så för er som jagar den 366:e dagen får vara beredda den 29 februari. Ja, alla andra kan ju vara beredda då också eftersom det utdelas en souvenir om man går på event den dagen; ja man kan faktiskt få två souvenirer eftersom man får en skottdagssouvenir om man hittar en cache mellan den 27:e och 29:e.

 

Väl mött under 2016!

 

Med vänliga hälsningar

Svenska reviewerteamet

Agori Berix, Toa Norik, Kraata Kal, Gali Mistika, Makuta Icarax, Piraka Thok, Lord Vampyre och Skrall Tuma

Gravatar

Hjälp oss gärna! 

En vädjan om att uppdatera era gamla mystar, multis, letterboxes och WherIGo's
Posted by Toa Norik Sunday, August 31, 2014 11:00:00 AM Categories: Allmänt Nyheter uppdatering

När man numera skapar en geocache av typerna mystery, letterbox, multi samt WherIgo måste man ange om de publicerade koordinaterna (de koordinater där symbolen hamnar på kartan) har ett fysiskt steg. Ett fysiskt steg är ALLT (oavsett hur litet eller oansenligt) som du själv placerat dit för att geocachen ska fungera. Det kan vara allt från DYMO-remsa, laminerad lapp, filmburk, chirp, NFC-tag, UV-skrift etc. Allt detta är något som är placerat på platsen enbart i syfte att cachen ska fungera. Finns det ingenting på platsen eller om du använder dig av information som redan finns på platsen är det ett virtuellt steg. Exempel på detta är räkna fönster eller flaggstänger, hämta uppgifter från informationstavlor etc.

 

De gamla cacherna skapades utan denna information. Groundspeak har lyckats på en del att i bakgrunden markera om startkoordinaten är fysisk eller virtuell, men långt från alla är åtgärdade. Där kommer DU in i bilden! Tänk om vi kunde få den hjälpen från så många som möjligt att markera om startkoordinaten är fysisk eller virtuell. Det skulle underlätta oerhört när våra verktyg kommer anpassas ännu mer efter den information som läggs in idag.

Att göra detta är ganska enkelt. Det består endast i 5 klick på din egen cache.

  1. När du befinner dig på din egen cache klickar du på "edit" (alternativt "redigera" om du har valt svenska).
  2. Scrolla ner till den punkt där man anger de publicerade koordinaterna. Nedanför finns två val. Virtuell eller fysisk. Välj det korrekta för just denna cache.
  3. Klicka i att du följt och förstått guidelines (längst ner på sidan)
  4. Klicka i att du förstått användarvillkoren (också längst ner på sidan)
  5. Klicka på "submit"

KLART!

 

När vi ändå ber om hjälp kring detta med waypoints så får du gärna passa på att kolla över dina övriga delsteg. Saknas det delsteg ber vi dig lägga till dessa.

Gravatar

Vårstädning! 

Posted by Lord Vampire Tuesday, March 25, 2014 10:54:00 PM Categories: Allmänt Nyheter

Vi vill påminna om att snart är det dags för genomgången av Sveriges cacher, lite slarvigt uttryckt "vår städrunda". För att underlätta för oss vore det bra om ni förekom oss och tittade till era burkar innan vi sätter igång. I dagsläget finns det nästan 1400 st disablade (avaktiverade) cacher i Sverige förutom de är det också drygt 4000 st som är flaggade "Need Maintenance".


Kom ihåg att det röda "Needs Maintenance"-attributet INTE bör släckas genom att bara plocka bort attributet i attributhanteraren utan det tar man bort genom att logga "Owners Maintenance". Givetvis loggar man inte detta innan man kollat till sin gömma utan efteråt.


Vi är även medvetna om att snösmältningen har kommit olika långt i olika delar av landet men i så fall ber vi er att posta en "Note" på din cache med en förklaring till varför inte underhåll går att göra direkt. Detta gäller givetvis om det finns andra skäl än snöläget.

Gravatar

Uppdatering av rutin kring arkivering av opublicerade geocacher 

Posted by Z_Agori Berix Wednesday, December 4, 2013 11:56:00 AM Categories: Allmänt gc.com Nyheter

Vi har i dagarna uppdaterat den FAQ som beskriver hur vi arbetar med arkivering av opublicerade cacher. Bakgrunden är att Groundspeak avser att ta ett större grepp i syfte att  underhålla och rensa databasen från de opublicerade geocacher som övergivits och ligger kvar i systemet. Antalet har under åren växt och har med tiden blivit ett allt större problem. Och precis som man vill hålla efter redan publicerade geocacher och ta bort sådant som övergivits av cacheägarna vill man även ta bort sådant som aldrig heller blivit publicerat. Det kan kanske upplevas som onödigt men de finns flera olika bakomliggande skäl. För att inte göra denna nyhet onödigt lång ber vi att få hänvisa till artikeln som är länkad ovan. Vi har arbetat med frågan i några år men kommer nu även, då Groundspeak förser oss med material, arkivera opublicerade geocacher som inte uppdaterats på lång tid (f.n. ett år). Genom att göra detta kommer granskningsprocessen snabbas upp (mindre stopp)  bl.a. uppnås, bara för att nämna något.

Grundtanken när man registrerar en cache bör alltid vara att man avser att publicera den inom kort. Vi är självklart fullt medvetna om att det finns längre planer som gör att det inte alltid stämmer och så måste det också få vara såklart! Dessa gånger bör dock ses som undantag och genom att då kommunicera sina planer via reviewer notes på cachesidan, där man berättar kort om vad som är på gång och när den planeras att släppas, kan missförstånd undvikas och tid sparas. Och om man i framtiden bestämmer att istället automatisera den här arkiveringsprocessen kan det vara bra att regelbundet uppdatera beskrivningen med en ny note, alternativt uppdatera beskrivningen. Detta kommer göra att cache inte sorteras ut som övergiven.

Till sist vill vi bara nämna att det alltid kommer vara möjligt att få sin geocache avarkiverad om man inte vill registrera en ny, vilket är det föredragna sättet. Även om det inte är helt uppenbart var man hittar det, så beskriver vi i vår FAQ var man finner länkar till samtliga (inklusive arkiverade) geocacher man äger.

Gravatar

Vinterunderhåll 

Posted by Toa Norik Saturday, October 19, 2013 7:11:00 PM Categories: Allmänt Nyheter

Vintern raaasar in i våra landskap, cachens gööömsle kan ju bliva blött.

Dags att seeerva alla våra burkar, ingen vill ju få en D.N.F.

Ja så kan man ju skriva om en känd vårsång till en mindre känd vintersång. Vad vill vi säga med denna lilla trudelutt? Jo, nu är det åter dags att göra en översyn av våra geocacher runt om i landet. Vi håller som bäst på med att samla ihop råmaterialet för de burkar vi kommer syna. Detta gör vi genom att filtrera fram avaktiverade cacher, cacher i behov av underhåll, cacher med upprepade DNF:er.

Utifrån detta kommer vi sedan puffa på de aktuella cacheägarna så att man inte glömmer bort sitt uppdrag med att sköta om sina gömmor.

Vad kan du som cacheägare tänka på? Jo, du kan ju faktiskt förekomma oss genom att själv göra en koll på dina gömmor. Det gör du först enklast genom att titta på loggar. Har du fått någon ”needs maintenance”? Har du det röda attributet på någon av dina cacher? Att släcka det attributet gör man genom att logga en ”owners maintenance”, inte genom att radera attributet eftersom det inte ger en logg som verifierar din åtgärd kontra den logg som triggade attributet. Owners maintenance kan man även logga om ingen loggat ”needs maintenance”. Det blir en form av verifikation att du sett till din gömma, i stället för att logga en vanlig note.

Vad händer om du får en påminnelse från oss? Vad händer om du tycker den är orättvist gjord? Ingen fara… Det är bara att förklara i loggar vad som är gjort och aktivera cachen igen. Vi ger er minst 30 dagar att åtgärda eller till och med att svara att en åtgärd är på gång.

Har ni frågor är det bara att maila till oss, vi svarar gärna på frågor. Tänk också på att vi är människor. Vi kan dra felaktiga slutsatser om just din cache, men det gör vi inte för att vara elaka utan för att alla ska få en mer positiv caching med fräscha och underhållna gömmor.

Gravatar

Semestertider 

Posted by Z_Agori Berix Wednesday, August 7, 2013 7:44:00 PM Categories: Allmänt

Augusti är generellt sett årets cacheintensivaste månad och så ser det ut att vara även i år. Detta i kombination att fem av våra kollegor befinner sig på välförtjänt semester i USA gör att handläggningstiderna kan bli lite längre de närmaste veckorna. Vi tre som är kvar i landet kommer dock hantera era cacher efter bästa förmåga och ber om förståelse för att det kan innebära lite längre väntan innan vi har möjlighet att trycka på den gröna knappen. Ni kan hjälpa oss genom att dubbelkolla era cacher innan ni släpper dem för granskning och vara ute i extra god tid om det handlar om cacher som ska ut till ett event eller liknande.

Vi önskar våra kollegor fantastiska semesterdagar och ett härligt Block Party!

Gravatar

Uppdatering av användarvillkor och sekretesspolicy 

Posted by Z_Agori Berix Thursday, May 16, 2013 12:00:00 PM Categories: Allmänt gc.com

Groundspeak uppdaterade helt nyligen sina användarvillkor och sin sekretesspolicy. I korta drag har man:

  • Slagit ihop och sammanfogat texterna så att man har samma texter för samtliga tjänster Groundspeak erbjuder (geocaching.com, waymarking.com, wherigo.com m.fl.)
  • Förenklat läsbarheten genom att lägga in fler rubriker etc.
  • Lagt till och anpassat texten med olika villkor speciellt riktade mot användare inom EU.

Man hittar alltid dessa villkor längs ner i sidfoten på webbsidorna, men här är två direktlänkar: Användarvillkor och Sekretesspolicy. Båda sidorna är på engelska.

Gravatar

Fornminnen och Fornsök 

Posted by Z_Agori Berix Friday, April 5, 2013 3:24:00 PM Categories: Allmänt cacheplacering Nyheter

Vi har en tid arbetat med ett verktyg som ska göra det enklare för oss att dubbelkolla att nya cacher inte placeras så nära fornminnen att dessa riskeras att skadas i samband med cacheletning. För ett ovant öga kan det antagligen vara svårt att se att det man gräver i i själva verket är lämningarna efter en 1000 år gammal fornborg eller liknande. Till allas hjälp finns Riksatikvarieämbetets tjänst fornsök. Med den tjänsten kan man söka efter svenska fornminnen.

Det som har varit lite besvärligt är att fornsök använder ett annat koordinatsystem (SWEREF 99) än vad vi vanligtvis gör inom (WGS 84). Det gör det lite besvärligt och kräver en del mellansteg för att lyckas. Av den anledningen har vi nu tagit fram ett verktyg som gör det väldigt enkelt att söka i fornsök med hjälp av "vår" typ av koordinat. Och det vill vi även dela med oss till er av.

Ni hittar vårt sökverktyg här. Det finns i två varianter; dels en traditionell sökruta där man anger koordinater och klickar på sök. Men vi har även tagit fram ett sk. Greasemonkey script som skapar en länk i cachebeskrivningen som direkt utför sökningen mot cachens koordinater. Greasemonkey är en plugin till FireFox och måste installeras först för att kunna använda vårt script.

Vi hoppas självklart att ni utnyttjar detta och gör en extra koll innan ni släpper cachen till kön. Fornsök är dessutom en källa till ofantlig kunskap som kan berika cachebeskrivningen och ge helt nya dimensioner till den plats du vill visa upp.

Till sist vill vi även tipsa om ett verktyg för Androidmobiler. Det heter Kringla som utöver fornminnen även innehåller en hel del annan information. Det kan vara praktiskt att ha med sig ut i fält redan när man planerar sin cache.

Mycket nöje och välkomna med feedback!

 

Exempel på sökning. Markören visar cachens placering.

Gravatar

Vår bästa tid är nu... 

Posted by Toa Norik Wednesday, March 20, 2013 9:26:00 PM Categories: Allmänt Nyheter

"Vår bästa tid är nu" är en känd strof från en känd svensk sångares melodi. Många tycker att våren är den bästa årstiden. Snön smälter bort, blommorna knoppar, fåglarna kommer tillbaka och geocacharna börjar vakna ur sina iden. Det är ju faktiskt så att många geocachare "går på lågfart" under vintertid. Men nu närmar det sig. Gamla så väl som nya geocachare är på väg ut med GPS:en i högsta hugg för att leta gömmor. Då förväntar sig säkert de flesta att geocacherna skall gå att hitta, vara i gott skick samt ha en loggbok det går att skriva i. Med andra ord är det hög tid att kontrollera sina egna geocacher. Har du som cacheägare några cacher med det röda attributet (needs maintenace) är det läge att åka och titta till din cache och sedan logga "owners maintenance". Har du inte ett rött attribut och ändå åker ut och kollar din geocache är det inte fel att ändå logga "owners maintenance". Detta visar då att du som ägare varit och tittat till din geocache.

Du kanske har en geocache som är avaktiverad? Då är det kanske dags att aktivera den igen eller alternativt skriva en "note" om dina planer för geocachen.

Som ett led i att hålla geocachebeståndet i gott skick genomför vi regelbundet "städningsrundor". Dessa innebär att vi reviewer granskar alla geocacher och kontrollerar att de verkar må bra. Vi tittar då på om geocachen varit avaktiverad en längre tid, många som loggat DNF eller om den verkar vara i behov av underhåll.

Vi kommer inom kort påbörja en sådan genomgång och vill därför uppmuntra er alla att kontrollera era gömmor.

Gravatar

God fortsättning! 

Posted by Z_Agori Berix Saturday, January 5, 2013 12:01:00 PM Categories: Allmänt gc.com Nyheter riktlinjer

Ett nytt spännande geocachingår har precis sett dagens ljus och vi hoppas alla haft några fina helger med nära och kära och att man även kanske hunnit med att logga någon burk eller så. Vi vill på detta sätt önska alla geocachare ett riktigt god fortsättning på det nya cachingåret! Kul att veta kan vara att vi nu har drygt 63 000 cacher i Sverige och att det publicerades 20 874 nya cacher i Sverige under 2012. Sverige är fortfarande världens femte största land vad gäller antalet listade geocacher på geocaching.com.

Vi vill också passa på att komma med ett par nyheter. Den första handlar om att Groundspeak nu godkänt användningen av NFC-teknik för cachebruk. NFC står för Near Field communication och man kan läsa mer om tekniken här t.ex: http://en.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication

Den andra nyheten berör challengecacher. I den senaste versionen av riktlinjerna nämns att informationen som krävs för att verifiera en challengecache måste vara tillgänglig via www.geocaching.com. Detta har många upplevt som en klar begränsning. Groundspeak har nu, efter att en svensk cachare bett om ett förtydligande (läs mer om Groundspeaks sk. Appealförfarande här) , sagt att sajter och liknande som använder Groundspeaks Live API också kan uppfylla den delen av riktlinjerna. Detta eftersom de använder just Live API som ger tillgång till informationen på www.geocaching.com. Det gäller dock inte alla produkter som använder Live API. Det populära programmet GSAK t.ex är exkluderat eftersom det är en kommersiell produkt i avseendet att man säljer licenser till det. En sajt dock som ofta nämns i sammanhang som dessa är http://project-gc.com och den sajten kan man numer använda sig av som verifiering av sina challenges. Vi är självklart glada att vi på detta sätt har möjlighet att publicera fler cacher och tacksamma för att man tog sig tid om att be om ett förtydligande. Så om ni haft planer på challengecacher som förr inte gått att publicera kan det finnas skäl att damma av dem igen.

Till sist vill vi nämna att man släpper en ny version av riktlinjerna för registrering av Earthcacher. Vad vi förstår är det inga större skillnader men man har lagt in länkar till olika hjälpcenterartiklar som förhoppningsvis ska göra det enklare och tydligare. Ni hittar de speciella riktlinjerna för earthcacher här: earthcache.org

 

Gravatar
Page 1 of 3 1 2 3 > >>
(c) 2010-2015 Sweden Reviewers