Våren är här 

Dags att serva dina geocacher
Thursday, April 2, 2015 5:22:00 PM

Glad Påsk på er!

Tiden rusar verkligen framåt. Det var inte länge sedan det var jul och vi hade fullt upp med alla era adventskalendrar. Det är ju inte så att flödet av nya geocacher stannat av för det, tvärtom. Det är en stadig ström nya cacher som skickas in för granskning. Det tycker vi är trevligt.

Men vi vill även värna om de geocacher som redan har publicerats. Som ni vet så har man ett ansvar som cacheägare att underhålla sina gömmor. Varför inte göra april 2015 till en underhållsmånad? I dagsläget är det knappt 4 000 geocacher i Sverige som är i behov av underhåll. Det vore intressant att se hur mycket vi kan minska det antalet. För att se om någon av dina egna cacher är i behov av underhåll så kan du kolla öppna den här länken. Om någon av cacherna i listan har en röd skiftnyckel i kolumnen "Info" så är det dags att ge sig ut och titta till den.

Ni som varit med ett tag vet att vi reviewers regelbundet går igenom cachebeståndet och gör en så kallad "städrunda". Det är nu dags igen. Vi har tidigare märkt att om vi förvarnar en stund innan, kommer antalet geocacher som vi behöver kontrollerar drastiskt att minska. Därför vill vi nu påminna om att kontrollera era cacher så att dom inte blir arkiverade i onödan. Som vanligt så kommer vi inte att arkivera en cache som behövs ses över direkt utan vi avaktiverar cachen och ger er en månad att åtgärda problemen.

Några av er kanske tror att vi faktiskt besöker varje cache, men så är inte fallet. Vi baserar våra beslut på de loggar som är gjorda. Därför kan det vara så att vi tar felaktiga beslut ibland för att loggarna är otydliga, vi misstolkar dem eller vi kanske bara gör ett förhastat beslut. Vi ber er då att inte bli upprörda på oss utan tänk på att vi faktiskt kan göra misstag och dessa är lätta att åtgärda genom att följa instruktionerna i vår avaktiveringslogg. I korthet kan man säga att det krävs två saker, en underhållslogg (Owners Maintenance) och en aktiveringslogg (Enable Listing).

 

Hoppas ni vill anta denna utmaning om underhåll av era geocacher. Som ett "bevis" för att du gjort detta kan du logga en "owners maintenance" på dina cacher du besökt, även om det inte finns ett rött attribut.

MVH

Sweden Reviewers

VÄLKOMMEN!!! 

En ny LEGO-figur i stan...
Posted by Toa Norik Tuesday, February 10, 2015 10:56:00 AM Categories: Nyheter

Vi vill väldigt gärna välkomna vårt senaste tillskott i reviewerskaran. I början på februari publicerade Skrall Tuma sina första geocacher. Det är väldigt glädjande och skönt att vi åter är åtta reviewers i Sverige. 2014 såg vi en ökning av publiceringar (efter en svag nedgång 2013) så en person extra kommer betyda mycket inför vårsäsongen. Vi tycker oss märka att den haussen som var kring nya reviewers förr inte tycks finnas längre, vilket vi tycker är bra. Vi vill ändå betona vikten att låta Skrall Tuma få tid i lugn och ro att sätta sig in i saker och ting kring detta så alla spekulationer vem som finns bakom figuren hålls till ett minimum. Skulle du av någon anledning få reda på eller lista ut vem det är så ber vi dig hålla det för det själv. Tids nog kommer säkert Skrall Tuma presentera sig offentligt också.

Så ett varmt välkommen från oss, dina kollegor, Skrall Tuma!

 

Agori Berix, Toa Norik, Kraata-Kal, Gali Mistika, Makuta Icarax, Piraka Thok & Lord Vampyre

Gravatar

SORG 

-Vi tänker på dig-
Posted by Toa Norik Tuesday, September 2, 2014 4:08:00 PM Categories: Nyheter

Det är med sorg som vi vill meddela er att vår Vän och kollega Anders (som kallade sig Turaga Vakama som reviewer och var den manliga delen av Team@) tyvärr avlidit efter en tids sjukdom.

Anders var mycket uppskattad av oss och bland geocachare över hela Sverige. Anders älskade att lösa mysterys och har alltid hjälpt andra att både lösa och skapa mysterys. Han kommer vara saknad av många.

Våra tankar går till Anders familj i denna svåra stund och hoppas dom hittar sätt och möjligheter att klara av denna situation.

 

//Dina kollegor!

 

För den som vill finns det en möjlighet att lämna en gåva i den insamling som startats till Anders minne hos Cancerfonden.

Anders Hulterströms minne.

 

Gravatar

Hjälp oss gärna! 

En vädjan om att uppdatera era gamla mystar, multis, letterboxes och WherIGo's
Posted by Toa Norik Sunday, August 31, 2014 11:00:00 AM Categories: Allmänt Nyheter uppdatering

När man numera skapar en geocache av typerna mystery, letterbox, multi samt WherIgo måste man ange om de publicerade koordinaterna (de koordinater där symbolen hamnar på kartan) har ett fysiskt steg. Ett fysiskt steg är ALLT (oavsett hur litet eller oansenligt) som du själv placerat dit för att geocachen ska fungera. Det kan vara allt från DYMO-remsa, laminerad lapp, filmburk, chirp, NFC-tag, UV-skrift etc. Allt detta är något som är placerat på platsen enbart i syfte att cachen ska fungera. Finns det ingenting på platsen eller om du använder dig av information som redan finns på platsen är det ett virtuellt steg. Exempel på detta är räkna fönster eller flaggstänger, hämta uppgifter från informationstavlor etc.

 

De gamla cacherna skapades utan denna information. Groundspeak har lyckats på en del att i bakgrunden markera om startkoordinaten är fysisk eller virtuell, men långt från alla är åtgärdade. Där kommer DU in i bilden! Tänk om vi kunde få den hjälpen från så många som möjligt att markera om startkoordinaten är fysisk eller virtuell. Det skulle underlätta oerhört när våra verktyg kommer anpassas ännu mer efter den information som läggs in idag.

Att göra detta är ganska enkelt. Det består endast i 5 klick på din egen cache.

  1. När du befinner dig på din egen cache klickar du på "edit" (alternativt "redigera" om du har valt svenska).
  2. Scrolla ner till den punkt där man anger de publicerade koordinaterna. Nedanför finns två val. Virtuell eller fysisk. Välj det korrekta för just denna cache.
  3. Klicka i att du följt och förstått guidelines (längst ner på sidan)
  4. Klicka i att du förstått användarvillkoren (också längst ner på sidan)
  5. Klicka på "submit"

KLART!

 

När vi ändå ber om hjälp kring detta med waypoints så får du gärna passa på att kolla över dina övriga delsteg. Saknas det delsteg ber vi dig lägga till dessa.

Gravatar

Long time no see... 

... men trots att det varit tyst här har vi inte varit overksamma
Posted by Toa Norik Friday, August 29, 2014 5:20:00 PM Categories: Nyheter

Vilken sommar vi haft! Detta har nog varit en rekordsommar. Vi från Sweden reviewers hoppas att ni haft underbara cachingdagar i sommar. Återstår att se om det blir någon form av rekord på geocachefronten också, det får vi återkomma till.

Vi har varit väldigt dåliga på att skriva nyheter under sommaren men vi hoppas att ni haft nog att göra ändå, utan att läsa inlägg från oss. Dock har vi inte varit overksamma eftersom ni har hållit oss sysselsatta med nya gömmor samt diverse frågor & funderingar via mail. Några av oss har även varit på lite större event där ni kanske träffat oss.

Vilket fall tänkte vi meddela med detta inlägg att vi nu har uppdaterat vår guide till hur man skapar sin första geocache. Även du som lagt ut flera gömmor tidigare kan nog ha nytta av den eftersom den nu följer det nya formuläret. Det är en del större skillnader men grundprincipen är den samma. Varför inte ta en liten titt på den? Ni hittar den under menyn "Gör så här" eller via denna direktlänk: http://www.swedenreviewers.se/min-f%C3%B6rsta-geocache.aspx .

Vi ser fram emot en trevlig höst där vi förväntar oss att ni kommer hålla oss sysselsatta med era gömmor som ni nu enkelt skapar med hjälp av vår guide.

Gravatar

Tålamod i helgen 

Posted by Piraka Thok Wednesday, April 30, 2014 6:08:00 PM Categories: Nyheter

Nu i helgen, den 1-4 maj, kommer det att vara få aktiva reviewers i Sverige. Flera av oss åker till Oslo och av de som är kvar hemma finns det andra helgaktiviteter som lockar. Det kommer in många cacher till kön just nu så ni får ha tålamod tills vi är full styrka igen.

Vi hoppas att få möta många av er på Mega-eventet Meet the Lackey and Reviewers 2014 - Mega Event

Gravatar

Lägesrapport och vädjan - vårstädning 2014: 

Posted by Makuta Icarax Saturday, April 12, 2014 2:00:00 PM Categories: Nyheter

Vi har denna gång drygt 6000 cacher som vi identifierat med någon form av "problem". Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra dessa problemfria igen!

 

Alla dessa cacher kollas manuellt och det underlättar för oss om man:

- alltid loggar Owner Maintenance (OM) varje gång man servat sin cache eller kontrollerat att den är okej.

- loggar Need Maintenance (NM) varje gång man stöter på en cache med oskrivbar loggbok. Med "oskrivbar" avses helt fulltecknad på alla sidor eller dyngsur. (En fuktig logg är som regel skrivbar.)

- avstår från att logga NM för att penna saknas eller är ur funktion (Det finns inget krav på att en cache ska innehålla en penna.)

- åtgärdar sin cache skyndsamt om man fått en NM-logg och därefter loggar OM

- postar en Note med tidsangivelse om när man beräknar att kunna återställa cachen igen, samt avaktiverar (”disablar”) den tills den är åtgärdad.

- tittar till sin cache om man får man ett antal DNFer på den och därefter bekräftar tillsynen med en OM-logg.

- loggar DNF om man letat ordentligt och inte hittar den inom rimlig tid.

- avstår från att logga DNF om det varit för mycket mugglare, regn eller annat som gjort att man inte hunnit/kunnat leta ordentligt, samt om man fått syn på men inte når fram/upp till behållaren. I dessa fall loggar man en Note.

 

Nu i första vändan avaktiverar vi de cacher som vi, baserat på vad vi kan läsa oss till, uppfattar som ologgbara. En månad efter första loggen från oss kommer vi att arkivera alla cacher som inte är åtgärdade eller det inte finns presenterat någon åtgärdsplan för. Vi stöter även på mängder av  cacher som det inte [längre] verkar vara något problem med, men som ändå har kvar ett NM-attribut. Dessa får en Reviewer Note som påminner om att logga OM.

 

Detta är ett tidskrävande arbete med många cachesidor och loggar att ta sig igenom och det kommer hända att vi drar fel slutsatser av det vi läser. Vet man då med sig att ens ”tvångsavaktiverade” cache är helt okej är det bara att

1) aktivera den igen med "Enable Listning" och

2) logga OM, dels för att få bort NM-attributet och dels för att tala om för kommande cachare att ”denna cache är det lönt att leta efter”.

 

Tack för er förståelse och hjälp med att hålla standarden uppe på det svenska cachebeståndet!

Gravatar

Vårstädning! 

Posted by Lord Vampire Tuesday, March 25, 2014 10:54:00 PM Categories: Allmänt Nyheter

Vi vill påminna om att snart är det dags för genomgången av Sveriges cacher, lite slarvigt uttryckt "vår städrunda". För att underlätta för oss vore det bra om ni förekom oss och tittade till era burkar innan vi sätter igång. I dagsläget finns det nästan 1400 st disablade (avaktiverade) cacher i Sverige förutom de är det också drygt 4000 st som är flaggade "Need Maintenance".


Kom ihåg att det röda "Needs Maintenance"-attributet INTE bör släckas genom att bara plocka bort attributet i attributhanteraren utan det tar man bort genom att logga "Owners Maintenance". Givetvis loggar man inte detta innan man kollat till sin gömma utan efteråt.


Vi är även medvetna om att snösmältningen har kommit olika långt i olika delar av landet men i så fall ber vi er att posta en "Note" på din cache med en förklaring till varför inte underhåll går att göra direkt. Detta gäller givetvis om det finns andra skäl än snöläget.

Gravatar

Cacheregistrering 

Delsteg på startkoordinaterna
Posted by Piraka Thok Sunday, March 2, 2014 8:24:00 AM Categories: Nyheter

För några dagar sedan sjösattes en ny cacheregistrering. Tanken med den är bland annat att man snabbare ska kunna se om den nya cachen krockar eller ej med publik information redan vid registreringen av den nya cachen. Dold information som exempelvis finaler till mysterycacher kommer fortfarande inte att visas utan i de fallen kommer informationen om att cachen ligger för nära komma i samband med en reviewers granskning av cachen.

Här kan ni läsa om den nya registreringen i en helpcenterartikel: http://support.groundspeak.com/index.php?pg=kb.page&id=464

 

För att detta ska fungera så bra som möjligt innebär det att det alltid måste finnas information om vad som finns vid startkoordinaterna på alla cachetyper förutom för traditionella cacher. Detta görs genom att förse cachen med en dold waypoint på startkoordinaterna. Genom att välja en av fyra typer av waypoint anges vad som finns vid starten.

1) Stages of a Multicache
Denna typ väljs för cacher där något har placerats ut vid startkoordinaterna. Det kan exempelvis vara en burk, laminerad lapp, QR-kod, UV-text m m.
Skriv i beskrivningen till detta delsteg vad det består av.

2) Question to Answer
Denna typ väljs för startkoordinater för platser som enbart innebär att besökaren ska hitta något som redan fanns på platsen innan cachens tillkomst. Exempel på detta kan vara ”räkna fönster”, ”kolla årtalet på väggen”.

3) Reference Point
Denna typ väljs för mysterycacher där startkoordinaterna inte behöver besökas utan bara har placerats på en godtycklig plats.

4) Final
För cacher där finalen finns vid startkoordinaterna (exempelvis Challenge) väljs typen Final.

Här kan ni läsa en hjälpcenterartikel om de olika delstegen: http://support.groundspeak.com/index.php?pg=kb.page&id=72

 

Vi ser gärna att ni tar er tid till att uppdatera era redan publicerade cacher utiftån denna information. Detta eftersom det kommer att göra att det blir lättare att få ut nya cacher i framför allt cachetäta områden. Vi vill betona att detta inte är något krav i dagsläget på redan publicerade cacher.

 

Om ni behöver hjälp med registreringen av delstegen har vi en guide här: http://www.swedenreviewers.se/waypoints.aspx

 

 

Gravatar

Mailproblem 

Långsam leverans av mail
Posted by Toa Norik Saturday, January 4, 2014 10:35:00 AM Categories: Driftstörningar

Vi har upptäckt att många mail som skickats till oss har väldigt lång leveranstid. Det trillar in mail nu som är skickade under mellandagarna. Detta är ju oerhört frustrerande både for oss och för er.
De adresser som berörs är de som slutar med @swedenreviewers.se. Att kontakta oss via våra profilsidor på GC-com fungerar dock, alternativt våra gmailadresser.

Gravatar
Page 2 of 11 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
(c) 2010-2015 Sweden Reviewers