Uppdatering av rutin kring arkivering av opublicerade geocacher 

Posted by Z_Agori Berix Wednesday, December 4, 2013 11:56:00 AM Categories: Allmänt gc.com Nyheter

Vi har i dagarna uppdaterat den FAQ som beskriver hur vi arbetar med arkivering av opublicerade cacher. Bakgrunden är att Groundspeak avser att ta ett större grepp i syfte att  underhålla och rensa databasen från de opublicerade geocacher som övergivits och ligger kvar i systemet. Antalet har under åren växt och har med tiden blivit ett allt större problem. Och precis som man vill hålla efter redan publicerade geocacher och ta bort sådant som övergivits av cacheägarna vill man även ta bort sådant som aldrig heller blivit publicerat. Det kan kanske upplevas som onödigt men de finns flera olika bakomliggande skäl. För att inte göra denna nyhet onödigt lång ber vi att få hänvisa till artikeln som är länkad ovan. Vi har arbetat med frågan i några år men kommer nu även, då Groundspeak förser oss med material, arkivera opublicerade geocacher som inte uppdaterats på lång tid (f.n. ett år). Genom att göra detta kommer granskningsprocessen snabbas upp (mindre stopp)  bl.a. uppnås, bara för att nämna något.

Grundtanken när man registrerar en cache bör alltid vara att man avser att publicera den inom kort. Vi är självklart fullt medvetna om att det finns längre planer som gör att det inte alltid stämmer och så måste det också få vara såklart! Dessa gånger bör dock ses som undantag och genom att då kommunicera sina planer via reviewer notes på cachesidan, där man berättar kort om vad som är på gång och när den planeras att släppas, kan missförstånd undvikas och tid sparas. Och om man i framtiden bestämmer att istället automatisera den här arkiveringsprocessen kan det vara bra att regelbundet uppdatera beskrivningen med en ny note, alternativt uppdatera beskrivningen. Detta kommer göra att cache inte sorteras ut som övergiven.

Till sist vill vi bara nämna att det alltid kommer vara möjligt att få sin geocache avarkiverad om man inte vill registrera en ny, vilket är det föredragna sättet. Även om det inte är helt uppenbart var man hittar det, så beskriver vi i vår FAQ var man finner länkar till samtliga (inklusive arkiverade) geocacher man äger.

Gravatar

Vinterunderhåll 

Posted by Toa Norik Saturday, October 19, 2013 7:11:00 PM Categories: Allmänt Nyheter

Vintern raaasar in i våra landskap, cachens gööömsle kan ju bliva blött.

Dags att seeerva alla våra burkar, ingen vill ju få en D.N.F.

Ja så kan man ju skriva om en känd vårsång till en mindre känd vintersång. Vad vill vi säga med denna lilla trudelutt? Jo, nu är det åter dags att göra en översyn av våra geocacher runt om i landet. Vi håller som bäst på med att samla ihop råmaterialet för de burkar vi kommer syna. Detta gör vi genom att filtrera fram avaktiverade cacher, cacher i behov av underhåll, cacher med upprepade DNF:er.

Utifrån detta kommer vi sedan puffa på de aktuella cacheägarna så att man inte glömmer bort sitt uppdrag med att sköta om sina gömmor.

Vad kan du som cacheägare tänka på? Jo, du kan ju faktiskt förekomma oss genom att själv göra en koll på dina gömmor. Det gör du först enklast genom att titta på loggar. Har du fått någon ”needs maintenance”? Har du det röda attributet på någon av dina cacher? Att släcka det attributet gör man genom att logga en ”owners maintenance”, inte genom att radera attributet eftersom det inte ger en logg som verifierar din åtgärd kontra den logg som triggade attributet. Owners maintenance kan man även logga om ingen loggat ”needs maintenance”. Det blir en form av verifikation att du sett till din gömma, i stället för att logga en vanlig note.

Vad händer om du får en påminnelse från oss? Vad händer om du tycker den är orättvist gjord? Ingen fara… Det är bara att förklara i loggar vad som är gjort och aktivera cachen igen. Vi ger er minst 30 dagar att åtgärda eller till och med att svara att en åtgärd är på gång.

Har ni frågor är det bara att maila till oss, vi svarar gärna på frågor. Tänk också på att vi är människor. Vi kan dra felaktiga slutsatser om just din cache, men det gör vi inte för att vara elaka utan för att alla ska få en mer positiv caching med fräscha och underhållna gömmor.

Gravatar

Tålamod i helgen 

Posted by Kraata-Kal Friday, September 6, 2013 1:55:00 PM Categories: Nyheter

Nu i helgen, den 7-8 september, kommer det att vara få aktiva reviewers i Sverige, flera åker till Prag och av de som är kvar hemma finns det andra helgaktiviteter som lockar. Det kommer in mycket cacher till kön just nu, så ni får ha tålamod. Vi är snart full styrka igen.

 

Gravatar

Lasnsering av ny cachetyp 

Posted by Z_Agori Berix Thursday, August 15, 2013 8:09:00 AM Categories: gc.com Nyheter

Groundspeak annonserade för någon dag sedan att man lanserat en ny typ av cache. Denna gång gör man det dock i en kontrollerad skala och den kommer inte omedelbart vara tillgänglig för alla att skapa. Man börjar att visa upp dem live under deras eget Block Party som går av stapeln i helgen. Man kommer sedan samarbeta med diverse arrangörer av MEGA-event världen över för att släppa fler i samband med dessa. Trots att man fortfarande är i tidig betafas kommer alla "fynd" räknas in i den totala statistiken, även om man senare kommer fram till att det bara blev ett betatest.

 

Här är en länk till deras testsajt och en forumtråd i det officiella forum där man kan läsa mer.

Gravatar

Semestertider 

Posted by Z_Agori Berix Wednesday, August 7, 2013 7:44:00 PM Categories: Allmänt

Augusti är generellt sett årets cacheintensivaste månad och så ser det ut att vara även i år. Detta i kombination att fem av våra kollegor befinner sig på välförtjänt semester i USA gör att handläggningstiderna kan bli lite längre de närmaste veckorna. Vi tre som är kvar i landet kommer dock hantera era cacher efter bästa förmåga och ber om förståelse för att det kan innebära lite längre väntan innan vi har möjlighet att trycka på den gröna knappen. Ni kan hjälpa oss genom att dubbelkolla era cacher innan ni släpper dem för granskning och vara ute i extra god tid om det handlar om cacher som ska ut till ett event eller liknande.

Vi önskar våra kollegor fantastiska semesterdagar och ett härligt Block Party!

Gravatar

Cacher placerade på statliga broar 

Posted by Makuta Icarax Thursday, July 25, 2013 8:12:00 PM Categories: cacheplacering Nyheter

Trafikverket har nyligen meddelat oss att de har beslutat att inte kommer lämna tillstånd för placering av geocacher på broar de förvaltar. Vi kan inte längre förutsätta att tillstånd finns och kommer därför inte publicera cacher placerade på dessa broar.

 

Enligt riktlinjerna behöver man tillstånd av markägaren/-förvaltaren för varje cacheplacering och att man erhållit ett sådant tillstånd bekräftar man när man skickar in cachen till reviewerkön. Själva tillståndsfrågan är nästan alltid något som enbart hanteras direkt mellan cacheägaren och markägaren/-förvaltaren. Bara när det inte utan vidare är rimligt för oss reviewers att utgå från att tillstånd har lämnats ber vi cacheägaren att explicit bekräfta att tillstånd faktiskt lämnats.

 

Om ett vägavsnitt har statlig, kommunal eller enskild förvaltning kan man själv ta reda på i Trafikverkets nationella vägdatabas https://nvdb2012.trafikverket.se/SeTransportnatverket#.

 

För att se vem som är väghållare för en viss bro kan du göra så här:

1) Om du vet vilket vägnummer vägen har, skriv in det i sökrutan till vänster (som du får fram genom att klicka på den gröna pilen i hörnet på sökrutan)

2) Zooma in till den aktuella platsen

3) Ur dropboxarna till höger väljer du "Administrativa vägdata" i den övre och "Väghållare" i den nedre.

Gravatar

Tack Krekka! 

Posted by Piraka Thok Sunday, July 21, 2013 9:02:00 PM Categories: Nyheter

Efter närmare 2,5 år som svensk reviewer beslutade sig Krekka inför sommaren att avsluta sitt uppdrag.

Vi i det svenska reviewer-teamet vill rikta ett stort och varmt TACK till Anders för det goda samarbetet och det jobb han har lagt ner för GC-Sverige.

Vi önskar honom allt gott för framtiden!

Gravatar

Uppdatering av användarvillkor och sekretesspolicy 

Posted by Z_Agori Berix Thursday, May 16, 2013 12:00:00 PM Categories: Allmänt gc.com

Groundspeak uppdaterade helt nyligen sina användarvillkor och sin sekretesspolicy. I korta drag har man:

  • Slagit ihop och sammanfogat texterna så att man har samma texter för samtliga tjänster Groundspeak erbjuder (geocaching.com, waymarking.com, wherigo.com m.fl.)
  • Förenklat läsbarheten genom att lägga in fler rubriker etc.
  • Lagt till och anpassat texten med olika villkor speciellt riktade mot användare inom EU.

Man hittar alltid dessa villkor längs ner i sidfoten på webbsidorna, men här är två direktlänkar: Användarvillkor och Sekretesspolicy. Båda sidorna är på engelska.

Gravatar

Översyn av cacher och GPS-användning 

Posted by Z_Agori Berix Wednesday, April 17, 2013 1:15:00 PM

Äntligen verkar vintern så sakta släppa taget om åtminstone stora delar av vårt land. Det har tagit tid, men nu ser det äntligen ut som om geocachingsäsongen är på väg på allvar. Och inte minst ser vi det på den ökande tillströmningen av såväl nya geocacher som cacheutläggare. Detta är jätteskoj!

Vi är en god bit på väg genom vårt första steg av cachegenomgången vi just nu genomför. Totalt kommer vi ha läst loggar och analyserat drygt 5000 svenska cacher när detta är klart. I första steget försöker vi identifiera de cacher som inte längre fungerar som geocacher (har behållare med fungerande logg) och påminna cacheägaren att se till den. Vi vill be om överseende om att vi antagligen kommer att göra en och annan felbedömning under av några av de 5000 cacherna, men att du som cacheägare enkelt kan återaktivera cachen igen om vi misstagit oss. Vi har tagit fram en FAQ som tydligt beskriver hur vi arbetar med dessa frågor. Nu hittar den här.

I samband med detta har vi insett att vi behöver förtydliga vilka regler som gäller kring cacher och vinter. Vi har därför tagit fram en FAQ som beskriver lite mer om det. Du finner den här.

Till sist, eftersom det är vårtider och allmän översyn, har vi även tagit tillfället i akt och sett över riktlinjerna kring GPS-användning. Vi har haft en längre intern diskussion och resultatet har vi sedan stämt av med Groundspeak. Det har resulterat i vad vi tror är en mycket enkel definition om vad begreppet "tillräcklig GPS-användning" innebär. Ni finner vår uppdaterade version av definitionen här.

Med det vill vi bara önska att våren sätter fart ordentligt och att vi kan se fram emot en lång och härlig sommar med massor av sköna cachingupplevelser!

Gravatar

Fornminnen och Fornsök 

Posted by Z_Agori Berix Friday, April 5, 2013 3:24:00 PM Categories: Allmänt cacheplacering Nyheter

Vi har en tid arbetat med ett verktyg som ska göra det enklare för oss att dubbelkolla att nya cacher inte placeras så nära fornminnen att dessa riskeras att skadas i samband med cacheletning. För ett ovant öga kan det antagligen vara svårt att se att det man gräver i i själva verket är lämningarna efter en 1000 år gammal fornborg eller liknande. Till allas hjälp finns Riksatikvarieämbetets tjänst fornsök. Med den tjänsten kan man söka efter svenska fornminnen.

Det som har varit lite besvärligt är att fornsök använder ett annat koordinatsystem (SWEREF 99) än vad vi vanligtvis gör inom (WGS 84). Det gör det lite besvärligt och kräver en del mellansteg för att lyckas. Av den anledningen har vi nu tagit fram ett verktyg som gör det väldigt enkelt att söka i fornsök med hjälp av "vår" typ av koordinat. Och det vill vi även dela med oss till er av.

Ni hittar vårt sökverktyg här. Det finns i två varianter; dels en traditionell sökruta där man anger koordinater och klickar på sök. Men vi har även tagit fram ett sk. Greasemonkey script som skapar en länk i cachebeskrivningen som direkt utför sökningen mot cachens koordinater. Greasemonkey är en plugin till FireFox och måste installeras först för att kunna använda vårt script.

Vi hoppas självklart att ni utnyttjar detta och gör en extra koll innan ni släpper cachen till kön. Fornsök är dessutom en källa till ofantlig kunskap som kan berika cachebeskrivningen och ge helt nya dimensioner till den plats du vill visa upp.

Till sist vill vi även tipsa om ett verktyg för Androidmobiler. Det heter Kringla som utöver fornminnen även innehåller en hel del annan information. Det kan vara praktiskt att ha med sig ut i fält redan när man planerar sin cache.

Mycket nöje och välkomna med feedback!

 

Exempel på sökning. Markören visar cachens placering.

Gravatar
Page 3 of 11 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
(c) 2010-2015 Sweden Reviewers