Fornminnen och Fornsök

Posted by Z_Agori Berix Friday, April 5, 2013 3:24:00 PM Categories: Allmänt cacheplacering Nyheter

Vi har en tid arbetat med ett verktyg som ska göra det enklare för oss att dubbelkolla att nya cacher inte placeras så nära fornminnen att dessa riskeras att skadas i samband med cacheletning. För ett ovant öga kan det antagligen vara svårt att se att det man gräver i i själva verket är lämningarna efter en 1000 år gammal fornborg eller liknande. Till allas hjälp finns Riksatikvarieämbetets tjänst fornsök. Med den tjänsten kan man söka efter svenska fornminnen.

Det som har varit lite besvärligt är att fornsök använder ett annat koordinatsystem (SWEREF 99) än vad vi vanligtvis gör inom (WGS 84). Det gör det lite besvärligt och kräver en del mellansteg för att lyckas. Av den anledningen har vi nu tagit fram ett verktyg som gör det väldigt enkelt att söka i fornsök med hjälp av "vår" typ av koordinat. Och det vill vi även dela med oss till er av.

Ni hittar vårt sökverktyg här. Det finns i två varianter; dels en traditionell sökruta där man anger koordinater och klickar på sök. Men vi har även tagit fram ett sk. Greasemonkey script som skapar en länk i cachebeskrivningen som direkt utför sökningen mot cachens koordinater. Greasemonkey är en plugin till FireFox och måste installeras först för att kunna använda vårt script.

Vi hoppas självklart att ni utnyttjar detta och gör en extra koll innan ni släpper cachen till kön. Fornsök är dessutom en källa till ofantlig kunskap som kan berika cachebeskrivningen och ge helt nya dimensioner till den plats du vill visa upp.

Till sist vill vi även tipsa om ett verktyg för Androidmobiler. Det heter Kringla som utöver fornminnen även innehåller en hel del annan information. Det kan vara praktiskt att ha med sig ut i fält redan när man planerar sin cache.

Mycket nöje och välkomna med feedback!

 

Exempel på sökning. Markören visar cachens placering.

Gravatar
(c) 2010-2015 Sweden Reviewers